Ayurveda si Eczema
Ayurveda este una dintre formele străvechi de vindecare care își are originea în India cu aproximativ 5000 de ani în urmă. Ayurveda, care înseamnă literalmente știința vieții Ayur = Viața, Veda = Știința este un sistem care combină atât filosofia, cât și medicina. Ayurveda este o tradiție unică în domeniul medical și este un sistem complet natural care întruchipează medicina sufletului-minții si trupului. Putem folosi ayurveda pentru eczeme pentru a echilibra combinația elementelor de spațiu, aer, foc, apă și pământ, despre care se stabilește conceptual că sunt constituenții primari din care suntem alcatuiți. Aceste elemente se combină in diferite proporții pentru a forma cele 3 tipuri diferite de bază ale constituției umane sau Doshas așa cum sunt numite. Doshas sunt așadar factorii generatori de sănătate care devin in anumite condiții chiar factori generatori de boală.
Fundamentele Sistemului Ayurveda
Prakriti este termenul Sanskrit ce definește constituția fizică și mentală a unui individ și este unică pentru acea persoană. Acesta este sa zisul Tip Constituțional al individului.
Este determinată de la naștere și rămâne aceeași pe toată durata vieții acelui individ.
Conceptul de Tip Constituțional este cel mai ingenios concept definește medicina indiana și o face diferită de toate celelalte forme de intelegere, gândire si abordare a sănătății.
Ayurveda incepe de la constitutia individuală pentru a observa abaterile de funcționare ale ființei și își focalizează atenția pe regăsirea echilibrului de functionare specific și unic al individului pe care îl are ca subiect terapeutic.
Sănătatea devine prin aceasta abordare adaptată in mod strict unicității individuale și finalitatea acestei abordări este regăsirea echilibrului perfect de funcționare al individului in unicitatea sa.
Orice deviere de la această stare naturală poate fi o manifestare de boală.
Cele trei Doshas-Pitta, Vata și Kapha sunt considerate a fi energii care compun fiecare individ și îndeplinesc diferite funcții fiziologice în organism. Primul pas spre vindecare prin Ayurveda este de a determina astfel componenta persoanei care urmează să fie tratată. Fiecare persoană are toate cele trei Doshas, dar de obicei una sau două domină.
Prin elementele și Doshas, Ayurveda definește natura de bază a diferitelor persoane și stabilește o linie de tratament unică pentru nevoile lor.
Puteți să vă determinați dosha folosind acest test aici.
Cele 3 dosha uri trebuie să fie într-o stare de echilibru pentru ca un individ să fie într-o stare de bine si sanatate a constituției sale prakriti.
Dacă doshas ul devine dezechilibrat, acest lucru va conduce individul de la o stare de prakriti la o stare de vikriti.
Vikriti este o abatere de la constituția naturală de echilibru a unei persoane și cu cat mai mare este starea de dezechilibru – virkriti a unei persoane fata de prakriti, cu atât mai predispusa va fi persoana la imbolnavire.
Este recomandat să vedeți un practicant ayurvedic pentru a determina constituția actuală sau Prakruti și starea actuală de dezechilibru sau Vikruti și tratamentul corespunzător.
Ayurveda pentru tratamentul eczemelor
Ayurveda descrie aceasta boală a pielii ca Vicharchika, eczema. Este descrisă ca o afecțiune a pielii cu erupții cutanate și mâncărime.
Recomandările bazate pe dietă și stil de viață pentru eczeme sunt structurate in detaliu pe baza Doshas-ului predominant al persoanei.
Această condiție de boală se manifestă atunci când o anumita dosha este în exces și nu într-o stare de armonie.
Vatta dosha predomina cand
Pielea tinde să fie aspră, uscată, tare, senzația de mâncărime persistă.
Există constipație asociată, prezenta gazelor intestinale, balonare, iritabilitate la frig și vânt, la lumină, somnul este discontinuu, se confrunta cu anxietate și insomnie (doarme putine ore pe noapte)
Pielea este agravată de frig, vânt, uscăciune și stres și ușurată prin aplicarea de uleiuri și salve sau unguente.
Simptomele pot fi reduse prin respectarea principiilor de rutină, căldură, seninătate și hrană.
Dieta recomandată
Dieta recomandată include alimente care sunt în mod natural dulci, acre și sărate; alimente calde, proaspat gătite; mirodenii cum ar fi ghimbir, piper negru, scorțișoară și chimen; băuturi calde și lichide precum supe și tocană și o cantitate generoasă de ghee (unt clarificat).
Alimentele de evitat
sunt cele care sunt amare și înțepătoare; produse precum băuturile ținute la rece, alimentele congelate; prea multe alimente crude cum ar fi salatele, fructele proaspete, sucurile etc; hrana procesată; alimentele prăjite insistent și alimentele care conțin zahăr rafinat.
Mod de viata (Lifestyle) echilibrant
Vatta dosha este, de asemenea, rece, luminoasă, neregulată și mereu schimbătoare. Pentru a echilibra Vatta dosha, trebuie să introducem căldură, stabilitate și consistență. Stabilirea unei rutine zilnice și a meselor la ore regulate este foarte importantă. O rutină ușoară de exerciții cum ar fi yoga, tai chi, chi gong, mersul pe jos și înotul pot ajuta. De asemenea, este important să păstrați căldura, indiferent de condițiile de mediu.
Pitta Dosha
Pielea este de obicei fierbinte și inflamată; de asemenea, tinde să se scurgă, roșie, umflata și uneori este însoțită de o senzație de arsură. Există o senzație incomodă de căldură în organism, care poate fi însoțită de umflături, inflamație în corp sau articulații și sentimente de furie, iritabilitate sau frustrare. Digestia poate fi, de asemenea, asociată cu reflux acid, senzații de arsura la stomac și scaune in limite normale.
Dieta recomandată
Alimentele recomandate sunt dulci, amare și astringente în mod natural (gustul astringent este de fapt o aromă de uscăciune care este produsă, în general, prin taninii din coajă, frunze și coaja exterioară a fructelor și copacilor). Se recomandă alimente cu calități de răcorire (castraveți, pepeni, dovlecei, dovlecei etc), inclusiv plante aromatice cum ar fi coriandru, cilantru, fenicul și cardamom; alimente crude și alimente proaspăt gătite sunt binevenite; o cantitate generoasă de ghee (unt clarificat) ar putea fi potrivita c ași alte uleiuri precum ulei de măsline și de cocos in cazul in care sunt bine tolerate.
Alimentele care trebuie evitate sau reduse
le includ pe cele care sunt înțepătoare, acre și sărate (ceapă, ardei iute, roșii, ardei iute, lămâi, citrice etc.); încălzirea alimentelor cum ar fi condimente (scorțișoară, ghimbir, chimen, piper negru, cuișoare); alimente foarte mult prelucrate termic și alimente prăjite, carnea roșie.
Mod de viata
Pitta dosha este considerată a fi fierbinte, intensă, acidă, pătrunzătoare și ascuțită și de aceea recomandările stilului de viață se bazează pe principiile răcoririi, atenuării in intensitate și ale moderării.
Este benefic să vă păstrați condiția răcorită și să evitați căldura în exces atât în ceea ce privește temperatura mediului ambiant cât și activitățile ce sunt intense și care va încălzesc. Mediul ideal pentru un individ pitta este cel rece și uscat. Se recomandă păstrarea exercitiului fizic intr o cantitate moderată, împreună cu o introducerea unei rutine zilnice de relaxare precum și alte activități care sa fie desfasurate regulat, cum ar fi mâncarea, somnul etc.
Kapha Dosha
Pielea este, de obicei, rece, moale, lipicioasă, umflată, scârțâind și dezvoltând mâncărime, împreună cu un ten palid. Acest lucru este, de obicei, însoțit de letargie și metabolism lent și poate duce la depresie, creștere în greutate, retenție de lichide etc. Umiditatea și condițiile umede agravează kapha, în timp ce căldura ajută la echilibrarea acestei doze.
Dieta recomandată
Va urma