Exemple de alimente si de stil de viata care produc cresterea lui Vata Doshas.

7) Exemple de alimente si de stil de viata care produc cresterea lui Vata Doshas.

In acest fel, daca ne angajam intr-un stil de viata si consumam alimente care poseda calitatile lui Vata Doshas, normal ca in fiinta noastra, Vata Doshas se va aimplifica. Unele exemple de activitati care cresc Vata Doshas sunt urmatoarele alimente:  sa iesim afara toamna, fiind foarte usor imbracati atunci cand este rece, uscat, cu curenti intensi de vant, plecand la un concert de muzica rock, dupa ce am sarit peste masa si nici nu am dormit toata noaptea, am consumat popcorn in timp ce conduceam in trafic cu muzica la maxim, nu  ne-am oferit nici un pic de timp pentru odihna sau relaxare si nici n am luat-o cu binisorul. In mod obisnuit, orice activitate care ne intinde nervii si ii stimuleaza foarte tare, ne creste (agraveaza) Vata Doshas. Exemple de alimente ce cresc Vata Doshas vor fi acelea care au calitatile mentionate mai sus si/sau cele care au gust amar, astringent sau intepator precum: popcorn, prajitura de orez,  boabe ( mazare, fasole si cele care produc gaze intestinale), ardei iute, cafea etc.

De altfel, este de retinut faptul ca orice poseda calitatile mentionate la Vata Doshas ( alimente, stil de viata, relationari) va fii o cauza a cresterii (agravarii) Doshas-ului cu care se aseamana.

 

In ceea ce priveeste preventia bolilor, important este sa nu agravam nici una din cele trei Doshas-uri; sa le mentinem calme si fericite. Deci tot ceea ce este necesar este sa intelegem care factori cresc si care descresc fiecare dintre cele trei Doshas-uri : Vata, Pitta si Kapha si sa urmarim aceste recomandari atunci cand este necesar pentru a evita boala si a promova sanatatea.  In mod cert este cu adevarat simplu: cei mai multi dintre noi pot sa urmeze aceste sugestii de lifestyle (stil de viata) pentru a reduce fiecare dintre aceste trei Doshas-uri si sa urmeze un program nutritional “Tridoshic”. „Alimentele Tridoshice” pot fii foarte usor de preparat si va punem la dispozitie retetele noastre in numarul urmator.

Citeste si

Ce sunt cele trei dosha sau sistemul TriDoshas-urilor?

Care este Starea normala de Echilibru al sistemului Tri’Doshas ?

Care sunt cauzele dezechilibrului sistemului Tri’Doshas ?

A invata cum sa reducem/echilibram cele trei Doshas-uri

Agni si corelatiile sale cu Pitta Dosha

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

UA-44325294-1