
Remarc un articol in limba engleza despre Ayurveda scris de un coleg Dr A. Smith , il atasez in engleza, dar il rezum in romaneste ceva mai jos.
Exista azi vre o medicina atat de apropiata de pacient ?
Cu atatea nuante de autotratament sau cu valente preventive si , cel mai important, Rejuvenative – Reintineritoare – Regeneratoare ?
Cititi in engleza …
Sau [doar pe scurt] rezumatul unui articol special …
[Dr Florin Bebesel, manager,
Centrul de Studii Internationale in Medicine Traditionale, Integrative si Anti-imbatranire
www.Naturamedica.ro]
Terapiile grupate sub denumire de Nasya sunt cele ce au ca si Cale de administrare nasul, organ al olfactiei dar si al inspiratiei :-)…
Nasya sunt tehnici destinate sa fie executate presonal , acasa, sau in anumite forme numaibde catre medic in cabinet sau intr-un cadru spitalicesc adecvat.
Exista multe forme de Nasya (sute de variante, utilizate in diverse forme Traditionale, pastrate cu grija de generatii) in Ayurveda (eu n am gasit inca echivalent in alte Medicine Traditionale
Dar important este scopul, cu ce intentie alegem o forma sau Alta de Nasya… Langhana ? Sau Brimhana …
Atat in Yoga cat si in Ayurveda acesti termeni au aceeasi semnificatie. Langhana este ceea ce lumineaza, purifica corpul, il detoxifiaza. Brimhana este ceea ce da putere, structureaza, da greutate si stabilitate corpului.
Aproape toate terapiile Ayurvedice pot fi Langhana sau Brimhana in functie de ce substanta foloseste si indica medicul practician.
Luand ca exemplu Terapiile Nasya. Daca folosim Uleiul de Susan zilnic , si il introducem pentru a umezi mucoasa nasului, această e o formă comuna, uzuală, frecventa de Nasya, ce cade este inclusa in categoria Langhana – specific terapiilor Shamhana ce sunt incluse în Dinacharya – terapiile uzuale, indicate ca necesare a fi introduse zilnic în cadrul unui lifestyle generator de sanatate.
O altă formă de Nasya e spalarea narilor dimineata cu apa sarata. E inclusa in Langhana – in terapiile Shodhana… Există multe terapii Shodhana, fie uscate fie cu baza din ulei.
Utilizand spălarea cu apă sărată realizăm o terapie o Ruksha (uscata, rough) care este opusa terapiilor Snehana (uleioase, umidificatoare) feicare dintre ele avand efecte foarte diferite asupra echilibrului celor 3 doshas si fiecare din ele poate fi inclusă în efecte de tip „Langhana” or „Brimhana”.
Dar, … Fie de tip „Langhana” or „Brimhana” aceste terapii Nasya pot fi blânde sau puternice. Formele puternice le realizăm în clinica unde putem observa si urmări efectele sau pentru mentinerea sanatatii ele pot fi facute acasă în rutina zilnica de către fiecare, în formele blânde.
Astfel, când cineva susține că Nasya nu trebuie învățată de toată lumea pentru că poate fi facuta doar în cadrul unui asezamanat medical acesta confunda o forma de Snehana Shodhana Nasya care se realizeaza prin fomentatie (caldura sau svedhana) cu puterea lui Shamhana Nasya care se face zilnic de a lungul anilor acasa.
Cele mai puternice terapii din Ayurveda sunt cele făcute acasă zilnic de către noi înșine.
Acestea sunt fundația, baza Ayurvedei si păstrează echilibrul Dosha urilor prevenind apariția îmbolnăvirii.
Astfel, în mod elementar, dacă avem.nevoie de Terapiile Shodhana înseamnă că nu ne am realizat corect Shadhana sau Dinacharya.
Nasya poate fi si Brimhana – o terapie de tip Rasayana (reîntinerire). Folosind Ghee (untul clarifiat) ca bază terapeutică în Nasya vom obține un efect de tip Rasayana. Există în jur de 100 de terapii pe care în mod general le putem grupa in clasa Nasya. Ele diferă, de la inhalatoare unui fum (ruksha- uscat) până la uleiuri preparate cu Piper Negru.
Multi doctori Ayurveda dețin Formulele lor speciale păstrate cu grijă de generații.
Astfel, fie că vorbim de vre o terapie, de masaj, Nasya, basti, etc, primul lucru pe care trebuie să l înțelegem este Scopul ei terapeutic care ne va îndreptat către o formă de terapie tip „Langhana” or „Brimhana”.