Vitamina A si Alimentatia corecta

Vitamina A este de fapt o grupa de compusi esentiali pentru:

  • crestere
  • vedere
  • reproducere
  • imunitate

Vitamina A de buna calitate se considerea ca se gaseste doar in alimentatia din surse animale dar provitaminele din clasa carotenoizilor se gasesc in fructe si legume din abundenta si pot fi transformate in vitamina A in organism.

In natura exista aproximativ 600 de carotenoizi. 50 dintre ei pot fi folositi de organism pentru sinteza de retinol, forma activa a Vitaminei A. Beta carotenul este activ si cel mai cunoscut dintre carotenoizi. Aceste subtante cuprind un spectru de pigmenti rosii, portocalii , galbeni, si se gasesc si in legume unde sunt sau pot fi mascati de culoarea verde inchisa a clorofilei, in frunzele verzi !

Antioxidanti puternici – carotenoizii.

Licopenul ce face si el parte din aceasta familie

  • previne si trateaza cancerul de prostata
  • e eficient impotriva altor tipuri de cancer
  • impotriva afectiunilor cardiace
  • trateaza si limiteaza degenerescenta maculara legata de varsta
  • Licopenul se gaseste din abundenta in rosii si acestea trebuie gatite pentru a le face mai accesibile.

ZeeaXantina si Luteina

  • reduc riscul de degenerescenta maculara ce este legat de avansarea in varsta
  • reduc riscul de cataracta
  • se gasesc in legumele cu frunze verzi
  • au nevoie de grasimi ca sa fie absorbite in tractul digestiv
  • dieta saraca in grasimi poate asadar sa afecteze absorbtia
  • corectarea acestei situatii poate fi facuta adaugand la salate semintele oleaginoase de tipul arahidelor, floarea soarelui, dar si a fructului avocado.

Beta Carotenul :

  • este prezent in legumele si fructele cu nuante portocalii si galbene.
  • are o actiune sinergica cu vitamina E
  • depasirea dozei conduce la ingalbenirea pielii, creste riscul de cancer si afectare a sistemului cardiac daca este consumul sau este asociat cu cel de alcool si tutun.

Vegetarienii au tendinta sa fie feriti de carenta acestui grup de substante.

Doza alimentara recomandata 900 micro-grame la barbati si 700 la femei, in alaptare creste necesarul la 1300 micro-grame.

Surse vegetale :

  • rosiile
  • dovleacul
  • spanacul, napul, cartofii dulci
  • pepenele galben
  • caise
  • mango

pentru orientare continutul in mcg in alimente este schitat aici doar pentru a ne face o idee comparativa simpla

1/2 cana suc de rosii – 28 mcg

1/2 cana napi 2443 mcg

1/2 cana morcovi 665 mcg

1/2 cana conserva de dovleac 953 mcg

1/2 cana frunze de sfecla 276 mcg

1/2 cana frunze de papadie 356 mcg

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

UA-44325294-1