Panchakarma ne introduce in Ayurveda sistemul indian de sanatate preventiva
Ayurveda propune o varietate unica de terapii preventive și de vindecare, împreună cu diferite metode de purificare și întinerire.
Ayurveda este mai mult decât un sistem de vindecare; este o știință și o artă a vieții care ne ajută să obținem o mai buna longevitate.
Ayurveda poate ghida fiecare persoană în alegerea corectă a dietei potrivite, a obiceiurilor de viata lunga și a acelor exerciții fizice ce vor restabili echilibrul în organism, suflet,minte, pana la nivel de conștiință.
Cu aceste elemente putem împiedica boala să inceapa sa se instaleze în ființa.
Potrivit sistemului de sănătate indian străvechi, Ayurveda, fiecare ființă umană este un fenomen unic.
Individul este în realitate rezultatul manifestării in individualitate a conștiinței cosmice
Conștiința cosmică, susține Ayurveda, este manifestată prin intermediul celor cinci elemente fundamentale ale naturii,
elementele de bază – Eter(Spațiul conținător), Aer, Foc, Apă și Pământ.
Ayurveda defineste 3 constituții
- Vata – o combinație de eter și aer,
- Pitta – o combinație de foc și apă, și
- Kapha – o combinație de apă și pământ, sunt numite tridosha.
Acestea sunt cele trei umori sau cele trei dosha-uri (factori cauzatori de boala sau de sănătate) ale corpului. Ele sunt, de asemenea, derivate din conștiință.
Fiecare constituție individuală sau temperament psihosomatic este determinată de proporțiile relative ale acestor trei dosha-uri asa cum sunt acestea prezente in ambianța cosmica în momentul primordial al aparitiei fiintei, adica in momentul fertilizării.
Când se formează embrionul, se determină constituția.
Există șapte constituții fundamentale, cu una sau mai multe doze predominante, conform Ayurvedei.
Acestea sunt:
- vata, pitta sau kapha – in forma pura, sau predominantă,
- forma egală vata-pitta, pitta-kapha sau kapha-vata predominant
- și a 7-a vata-pitta-kapha în echilibru egal, o forma rar întâlnita.
Fiecare constituție individuală are propriul său echilibru unic de vata, pitta și kapha (VPK) în funcție de natura sa.
Acest echilibru unic al VPK este „ordinea naturală” în care individualitatea fiecăruia se manifesta de a lungul existenței sale.
Atunci când acest echilibru „doshic” este perturbat, acesta creează manifestarea unui dezechilibru de funcționare, care este denumit „tulburare de sanatate”.
Sănătatea este manifestarea stării de ordine interioară; boala este forma de manifestare a tulburarii acesteia – „tulburare de sănătate”.
În interiorul corpului există o interacțiune constantă între ordine și tulburare, astfel încât odată ce se înțelege natura și structura tulburării, se poate restabili ordinea. Ayurveda consideră că ordinea se află în interiorul tulburării.
Ordinea este starea de sănătate, așa cum este definită de Ayurveda. Acest lucru există atunci când focul digestiv (agni) este într-o stare echilibrată; umorile corporale (vata, pitta și kapha) sunt în echilibru, cele trei deseuri (urină, fecale și sudoare) sunt produse și eliminate normal, cele șapte țesuturi corporale (rasa-lichidul interstițial sau limfa, rakta- sangele, mamsa- muschii, meda-grasimea, asthi-tesutul osos, majja-tesutul nervos și shukra / artava țesutul reproducător și măduva hematogena) funcționează în mod normal, iar mintea, simțurile și conștiința lucrează împreună armonios. Atunci când echilibrul acestor sisteme este deranjat, procesul de boală (tulburare) începe.
Mediul intern este guvernat de vata, pitta și kapha, care reacționează în mod constant la mediul extern.
Dieta greșită, obiceiurile, stilul de viață, combinațiile de alimente incompatibile (de exemplu, laptele și peștele, pepeni și cereale, iaurtul și carnea sau consumul de miere gătită etc), schimbările sezoniere, emoțiile reprimate și factorii de stres pot acționa fie împreună, fie separat schimband echilibrul originar dintre vata, pitta și kapha.
În funcție de natura cauzei, vata, pitta sau kapha apare agravarea sau deranjamentul, care afectează agni (focul gastric) și produce ama (toxine).
Aceste toxine intră în fluxul sanguin și sunt recirculate în tot corpul, înfundând sistemul de canale. Retenția toxinelor în sânge duce la auto-intoxicare. Această toxicitate acumulată, o dată bine stabilită, va afecta lent prana (energia vieții vitale), ojas (imunitate) și tejas (energia metabolică celulară), având ca rezultat boala. Aceasta (boala) poate fi înțeleasă că fiind chiar efortul organismului de a elimina toxicitatea acumulata.
Orice așa numită boală este o criză a toxicității.
Ama este cauza internă de bază a tuturor bolilor, apărută datorită sistemului de doshas-uri agravat.
Aici susține Ayurveda ca este cheia prevenirii bolilor: a ajuta organismul să elimine corect toxinele și reziduurile naturale apărute prin procesarea celulara normala.
Pentru a opri producția continuă de toxine – ama, tradiția milenară ayurvedică sugerează plasarea persoanei într-o dietă adecvată, cu un stil de viață potrivit lui, cu obiceiuri și exerciții adecvate fiecaruia și administrarea unui program de curățare adecvat, cum ar fi „panchakarma”.
(Desi panchakarma este deseori perceputa ca o procedura in sine și suficienta, aceasta este doar o parte dintr-un grup de terapii care apartin unei clase de proceduri de curatare numita shodana.
Exista, de asemenea, un grup de tehnici mai usoare numite shamana pentru cei care nu sunt suficient de puternici pentru a realiza shodana ).
Purvakarma:
Măsuri de pre-purificare
Înainte de începerea procesului de purificare, este nevoie să pregătiți organismul cu metode specifice, pentru al încuraja să renunțe la toxine.
Aceste două proceduri sunt
snehan și svedana.
Snehan este masajul cu ulei.
Uleiul este aplicat întregului corp cu un anumit tip de masaj care ajută toxinele să se deplaseze spre tractul gastro-intestinal.
Masajul cu ulei face, de asemenea, țesuturile superficiale și adânci moi și suple, ajutând astfel la eliminarea stresului și hrănirea sistemului nervos.
Snehan se administrează zilnic timp de trei până la șapte zile, după cum este indicat.
Svedana este sudarea sau transpirația și este administrată în fiecare zi imediat după snehan.
Un amestec de plante poate fi adăugat la abur pentru a slăbi mai mult toxinele de la individ.
Svedana lichefiază toxinele și crește eliminarea toxinelor prin tractul gastro-intestinal. După trei până la șapte zile de snehan și svedana, doshasul devine bine „maturat” sau „pregătit”.
O metodă particulară de panchakarma este apoi stabilită și realizată, în funcție de constituția de baza a individului și de tulburarea existenta acum, prakruti și respectiv vikruti.
Cinci Shodanas de bază alcătuiesc așa-numitul Pancha(5)Karma(acțiuni):
Metode de curățare
- Vamana: vărsături terapeutice
- Virechan: purgația
- Basti: clisma
- Nasya: eliminarea toxinelor prin nas
- Rakta Moksha: detoxifierea sângelui