Cu Ayurveda alegem hrana ce ne este noua potrivită, cea care este potrivită condițiilor de clima, momentului și locului în care ne aflam
In filozofia medicinei indiene Ayurveda, ființa este construită din cinci elemente fundamentale ( atat in plan fizic, cat si la nivele mai subtile energetic-vibratorii, denumite si constituenți fundamentali), și anume pământ, apă, foc, aer și spațiu,
Ele acționează integrat, ca un sistem, ce este descris că sistemul “celor trei dosha-uri” factori fundamentali cauzatori de sănătate sau de boala : Vata, Pitta și Kapha, în corpul uman.
Toate alimentele precum si mirodeniile, așa cum fac si obiceiurile comportamentale și cele psihomentale, afectează dosha-urile. Dosha-urile sunt influențate de toti acești factori și sunt fie echilibrate, fie tulburate.
Aceste elemente sunt descrise precis și pe larg de gândirea medicinei tradiționale Ayurveda.
Totul este să știm cum să alegem ceea ce ne este noua potrivit și ceea ce este potrivit condițiilor de clima, momentului și locului în care ne aflam.
Acestea sunt simple si accessibile în cadrul Atelierelor Regenerative Dr. Bebesel, odata la 2 saptamani, și la seminarii.
Pentru a prefigura doar, vom lua în discuție câteva exemple terapeutice de combinatii alimentare pe care medicii indieni din vechime le-au introdus în obiceiurile culinare ale acestei țări.
Un exemplu este ardeiul iute care este foarte fierbinte și uscat; acest lucru poate fi deranjant pentru mulți și poate cauza boală daca îl folosim in exces in alimentație așa cum fac iubitorii de ardei iute.
Folosind insa ardeiul iute puțin călit în unt clarificat (cunoscut ca “ghee”), prin prăjire de scurta durată, calitățile sale se schimbă devenind echilibrat, adică (în termenii specifici ayurvedei) TRIDOSHIC. Gheea (sau untul clarifiat) este caracterizat de calitățile de “rece in savoare” și “umed”. Ardeiul iute este foarte cald, chiar fierbinte și uscat, și atunci când aceste energii sunt combinate ele se echilibrează într-o mare măsură.
Gheea, in plus, ajută și ea digestia, deși are o energie caracterizata de savoarea rece.
Alt exemplu: Bananele unii oameni observă că este dificil să mănânce banane. Ele sunt caracterizate de calitatile: rece in savoare, umede și grele pentru digestie.
Ayurveda oferă ideea de a adăuga miere și pippali (piper) la banane.
Astfel acestea sunt echilibrate pentru organism, fapt important atunci când le folosim in mod repetat.
In India se folosește pepenele verde,
…
atunci când este scos rece de la frigider el este combinat cu pudra de piper negru proaspăt ras.
Orice masă necesită o echilibrare într-o proporție mai mică sau mai mare a unui element component pentru a evita producerea unor conflicte interne.
Mesele ar trebui să aibă o varietate potrivită de gusturi. Să aibă anumite proporții din cele șase gusturi principale, proportii echilibrante pentru constituția predominanta a fiecăruia.
Obiceiul de a consuma in mod repetat o masa alcătuită numai din cartofi prăjiți, de exemplu, va arunca corpul in haos.
Cartofii prajiti – ar trebui să fie însoțiți de o salată bine garnisită, o bautura digestivă și o mâncare gătită din legume, care să fie condimentata intens cu mirodenii ce dau acesteia calități puternic stimulente digestiv.
Pentru a pregăti mese echilibrante, (sau tridoshice) este indicat sa cunoaștem, sa combinam corect, sa procesăm alimentele prin diferite procedee, uneori prin procese de preparare termică ( așa cum este cazul ardeiului iute prăjit în unt) ,
prin folosirea mirodeniilor intens aromate și stimulent digestive, prin acomodarea cu unele salate de crudități.
Aprofundarea calităților subtile ale alimentelor se face cu scopul de a sti sa aducem armonie și caracteristici echilibrante pentru structura noastră personală, individuala și unică.
Medicinele străvechi tradiționale tratează dezechilibrele individuale ale fiecărui individ în mod particular, cu scopul regăsirii echilibrelor necesare armoniei și a celei mai bune funcționări.
“Poti fi cea mai buna varianta a ta” (!?)
Școala de Studii Internaționale în Medicine Tradiționale, Integrative și Anti-imbatranire Dr Florin Bebesel