Iridologie

De ce o consultaţie iridologică de evaluare a sănătăţii ?

Diagnostic

Evaluarea iridologică este denumită uneori ”diagnostic” însă mai corect spus ea este o metodă de culegere a informaţiilor despre starea corpului omenesc. Toţi medicii au dorit dintotdeauna să aibă la ei un aparat care să le ofere diagnosticul, un aparat mic şi uşor de utilizat.  Din păcate acest tip de aparat încă nu există. Irisul ochiului uman ne oferă adesea o cantitate aşa de mare de informaţie încât uneori nu ştii ce să faci cu ea. Cei mai mulţi medici se află faţă în faţă cu pacientul pentru numai cîteva minute. Pentru a stabili un tratament eficient este necesar un diagnostic. Avem deja la dispoziţie o sumedenie de mijloace moderne şi pline de acurateţe de culegere a informaţiilor medicale despre pacient.

Tratament

La ce mai poate folosi medicului de azi şi pacientului iridologia ? Pentru a propune un bun tratament  medicul trebuie sa găsească ( daca se poate rapid si corect) informaţii esenţiale asupra pacientului, a starii sale şi a afecţiunii sale, iar acestea se găsesc întotdeauna şi pe suprafaţa corpului, cu precădere în anumite zone. Zonele receptoare ale organelor de simţ – orgenele senzoriale – sunt descrise din vechime ca hărţi valoroase ale organismului fiind pline de informaţie, iar unele sunt folosite zilnic şi pentru tratament (cel mai la îndemână exemplu este pielea si simtul tactil, dar un alt  exemplu este simţul auzului /organ urechea: tratamentul este AuriculoTerapia). Irisul este considerat (pe drept cuvânt) organul receptor ce oferă cea mai mare bogăţie de informaţii. Există astăzi în unele laboratoare moderne de cercetare chiar şi ”terapii reflexe” ce folosesc fascicule luminoase laser proiectate pe zone specifice ale irisului cu scop terapeutic.

Controverse

Desigur iridologia este un domeniu controversat. Sunt şi unii care îl contestă. Cu siguranţă accesul la informaţia medicală este vital oricărui suferind. Depinde de indemânarea si talentul fiecărui iridolog de a putea pune cu adevărat în valoare cunoştiinţele iridologiei pentru pacienţi, iar mai departe de a face loc iridologiei între instrumentele medicilor colegi. Aceste informaţii asupra ”stării pacientului” se reflectă pe corp după principiul reflectării holografice a întregului în toate părţile sale componente.
Informaţiile pe care le găsim pe corp sunt codificate. Fiecare tip de diagnostic (de la cel ultramodern până la cel holistic, tradiţional) este un proces de decodificare informaţională. Ce anume poate medicul să afle despre pacient cu uşurinţă, prin iridologie încă din primul moment ? Pe scurt voi preciza aici doar câte ceva:

Starea imunităţii

A) Starea imunităţii – a sistemului de apărare al organismului, este unul din cele mai importante aspecte pe care medicul vrea să le cunoască despre pacient; iridologia arată, în câteva secunde, dacă pacientul este născut cu o constituţie deficitară imunitar si este un abonat pe viaţă la medicină, sau este cu o capacitate ereditară foarte bună, tonic, puternic si capabil de refacere.

Constitutia Individuala

B)”Constitutia Individuala”Vrem sa stim bagajul nostru de puncte tari si puncte slabe cu care venim pe lume şi afinitatea către anumite boli? Iridologia ne ofera Informaţii constituţionale iar ele ne însoţesc o viaţă întreagă, ne permite să evaluăm dacă exista o stare de slăbiciune congenitală a unora din organe, (adică slabiciunea pe care organele o au încă din naştere). C) Predispoziţia la alergii si boli autoimune. si multe altele…
Iridologia are si limite. Mai jos sunt lămurite câteva aspecte despre aceasta forma de evaluare medicală: Ce-sa-astepti-de-la-consultatia-iridologica? Citiţi aici şi cum decurge o consultatie de iridologie. Citiţi aici  indicatiile si limitele acestei modalitati de evaluare diagnostică. Click aici pentru a citi interviul oferit revistei Formula As Consultaţii în orasele Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca Puteti face programari telefonic 0769659749, sau prin email la adresa dr.florin.bebesel @ gmail.com, Dr Florin Bebesel vă răspunde la intrebari GRATUIT de Luni pana Vineri, intre orele 11.00-15.00 Un documentar de prezentare a scopurilor si utilităţii iridologiei in lumea modernă.

Istoric

Scurt Istoric al iridologiei  Informatiile provin din diverse surse:  Leo Bongaards, Dr. Bernard Jensen şi din alte surse. Se spune ca Hipocrate (480-369 i.e.n) folosea examinarea irisului pentru diagnostic, iar Aztecii practicau si ei o forma de diagnostic cu ajutorul irisului in jurul anilor 1000 i.e.n. (exista încă şi azi  unele sculpturi vechi din piatră ce dovedesc utilizarea “examinarii ochilor” pentru a determina existenţa unor slăbiciuni sau a unor boli). . Egiptenii (si mai cu seamă Babilonienii) au utilizat iridologia, iar Chinezii si Japonezii se cunoaste ca foloseau interpretarea variatiilor de culoare ale irisului ca parte in procesul de diagnostic.

Biblia

 Biblia    face unele afirmatii in Matei 6 :22 si Luca 11:34 despre Lumina care este in ochi si lumina care exista si in intreaga fiinta in acelasi fel precum este (sau nu este) in ochi. O traducere mai putin precisa a acestor afirmatii spune ca « Ochii sunt Lumina (Oglinda) sufletului » asa cum (adaugam noi) sunt oglinda si a bunei sau proastei functionari a corpului.

Orient

Am luat prima dată cunostiinta de studiul irisului în   Acupunctură. In  Ayurveda  (Sistemul Medical Traditional al Indiei) învăţătura antică asupra utilizarii irisului pentru a descoperi semnele si originile bolilor îmbrăca un aspect specific vremurilor trecute : cunoştiinţele în acest domeniu erau cuprinse în versuri pentru a putea fi memorate mai uşor şi au fost multă vreme transmise pe cale orala (de la gura la ureche şi frecvent din tată în fiu…) iar, mai tarziu, au inceput sa fie scrise pe pergamente.

Istoric recent

In apropiere de zilele noastre in 1670 in Dresda, Germania se publica prima carte de iridologie, un studiu al relatiilor dintre semnele de pe iris si boli, numita Chiromantia Medica de catre Phillipe May de Fransconie. – Urmatorul care a largit spectrul de cunostiinte asupra irisului publicate in Europa a fost Sigmund Eitzholtz (Nurnberg, 1695) iar mai tarziu in 1813 opticianul Vienez Beer a scris urmatoarele despre diagnosticul iridologic : “Tot ceea ce afecteaza organismul afecteaza si irisul, nimic nu ramane fara un ecou la nivelul irisului ». Schnabel 1882-1962 e cunoscut ca cel mai reprezentativ Iridolog in Europa. Acesta a elaborat trei carti de iris diagnostic. – Apoi medicul ungur Peczely 1822-1911 a facut cu adevarat cunoscuta iridologia in Europa .

Emanuel Felke

Multe lucrari au aparut in Europa mai cu seama in Germania, preotul Emanuel Felke 1856-1926 a facut iridologia si mai raspandita in Europa.Von Wad a avut un colegiu in Dresda unde preda iridologia. – La inceputul anilor 1900 iridologia a aparut in SUA prin Dr Liljequist , un homeopat suedez, ce a observat schimbari ale culorilor irisului atunci cand administra medicamente, astfel ca a inceput un schimb de informatii cu maghiarul Von Peczely. Amandoi au realizat o harta a iridologiei cam in acelasi timp.

SUA

Interesant este ca la acea vreme aproape 80% din tratamente erau homeopate in SUA si abia dupa infiintarea asociatiei medicilor alopati si organizarea lor intr-un lobby politicienii au inlocuit treptat homeopatia cu medicina alopata.

  • In 1904 Henry Lahn (Lane) un austriac a scris cartea « Diagnosticul cu ajutorul ochilor » in SUA. Aceasta lucrare a facut mult mai populara iridologia peste ocean, pana cand in vremurile recente Dr Bernard Jensen a dezvoltat o harta a irisului ce azi este in mod larg apreciata in toate tarile.

Franta

  • – Medicul francez Profesor Jossin, care este acum considerat un pionier al iridologiei moderne a produs noi harti ale irisului, unanim apreciate.
  • Dr Kritzer, Farida Davidson, Harry Wolf, Dorothy Hall si Paul Angeren merita mentionati ca profesori respectabili in domeniul iridologiei.
  • Rusia

  • Rusia
  • – Intre timp (fara ca Occidentul sa stie multe despre acest aspect) , in Rusia iridologia era larg practicata. Fiind ieftina fiind si rapida, aceasta forma de diagnostic a fost institutionalizata in Rusia.
  • – Bulgaria a avut propriul maestru in iridologie Petar Dimkov 1886-1981. El a facut colegiul militar in St Petersburg. El a publicat o carte cu descoperirile sale in 1998, unele fiind inca in curs de traducere in mai multe limbi de circulatie internationala.
  • – Astazi, in era comunicatiilor si informatiei o mare parte a cunoasterii specialistilor din Rusia a fost tradusa si publicata in Occident.

    Germania

    • Iridologia a avut parte de si mai mare raspandire atunci cand in Germania intre 1950-1954 un studiu clinic efectuat pe 640 de pacienti a fost realizat de Dr Walter Lang si Josep Deck intr-un spital din Karlsruhe sub conducerea dr Vida.
    • Pacientii erau diagnosticati prin iridologie comparativ cu mijloacele « traditionale ». rezultatul arata ca iridologia a functionat in 75% din cazuri la acea vreme.
    • Studii ce au urmat evalueaza faptul ca in urmatorii 5 ani in ritmul probabil de crestere al iridologiei, conform dezvoltarii de pana acum al iridologiei, va face ca rata de precizie a acestui tip de investigatie sa creasca.

    Olanda

    – In acelasi timp insa Universitatea Olandeza de Stat Limburg publica un studiu ce descopera cu ajutorul medicilor ca nu exista o legatura intre marcajele descoperite pe iris si prezenta pietrelor la vezica biliara. Iridologii din acest sudiu au aratat ca nu pot fi diagnosticate la pacienti prezenta pietrelor (calculilor) la bila (vezica biliara).

    Studii si consideratii

    – In SUA un studiu care a fost realizat a condus la acelasi rezultat. Exista si alte cercetari ce aduc unele concluzii asupra iridologiei si care arata ca aceasta disciplina de diagnostic are limitele ei.E remarcabil insa cate informatii poti cuprinde dintr-o singura privire atenta doar analizan irisul si sclerotica unui om. Aceasta este o ratiune simpla de a cauta sa aprofundezi cu respect orice cunoastere chiar si controversata. Sunt uimit cum exista inca controverse asupra sistemelor medicale traditionale ale (M.T.E.O.) extremului orient printre cei care nu le invata, nu le practica si nici nu doresc ca vreodata sa ajunga macar la a cunoaste macar principiile ce le fundamenteaza.

    Teorii

    Iridologia suscita interes in mediile stiintifice occidentale si in cele universitare. mai multe teorii au fost incercate in scopul de a fi intelese mecanismele pe care aceasta “noua/veche” stiinta se bazeaza… Se sustine ca iridologia arata modificari ce apar doar pe cale neuroreflexa, desi acest fapt inca nu este perfect demonstrat, se arata ca ea nu se compara cu analizele de sange si urina. Unele traume fizice care au fost realizate sub anestezie pot sa nu apara pe iris sau aparitia lor poate sa se produca cu intarziere. Unele raportari stiintifice sustin insa unele fapte demne de remarcat : – tuberculoza poate fi identificata pe iris mult inainte ca testul de prezenta al bacilului Koch sa confirme aceasta boala. – problemele de rinichi pot fi descoperite in general in medicina mai mult accidental sau numai cand pacientul se plange de dureri. Insa in cazuri de deficienta functiei renale irisul semnaleaza aceasta cu mult inainte ca durerea sa apara, astfel ca tratarea organului poate evita sau intarzia 90% din degenerarea posibila a rinichiului.
    Dr. Florin Bebesel

    cabinet Luterana 3

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    Text on the button

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    Text on the button

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    Diagnostic ?

    Evaluarea iridologică este denumită uneori ”diagnostic” însă mai corect spus ea este o metodă deculegere a informaţiilor despre starea corpului omenesc. Toţi medicii au dorit dintotdeauna să aibă la ei un aparat care să le ofere diagnosticul, un aparat mic şi uşor de utilizat.  Din păcate acest tip de aparat încă nu există. Irisul ochiului uman ne oferă adesea o cantitate aşa de mare de informaţie încât uneori nu ştii ce să faci cu ea. Cei mai mulţi medici se află faţă în faţă cu pacientul pentru numai cîteva minute. Pentru a stabili un tratament eficient este necesar un diagnostic. Avem deja la dispoziţie o sumedenie de mijloace moderne şi pline de acurateţe de culegere a informaţiilor medicale despre pacient.

    La ce foloseste ?

    La ce mai poate folosi medicului de azi şi pacientului iridologia ? Pentru a propune un bun tratament  medicul trebuie sa găsească ( daca se poate rapid si corect) informaţii esenţiale asupra pacientului, a starii sale şi a afecţiunii sale, iar acestea se găsesc întotdeauna şi pe suprafaţa corpului, cu precădere în anumite zone. Zonele receptoare ale organelor de simţ – orgenele senzoriale – sunt descrise din vechime ca hărţi valoroase ale organismului fiind pline de informaţie, iar unele sunt folosite zilnic şi pentru tratament (cel mai la îndemână exemplu este pielea si simtul tactil, dar un alt  exemplu este simţul auzului /organ urechea: tratamentul este AuriculoTerapia). Irisul este considerat (pe drept cuvânt) organul receptor ce oferă cea mai mare bogăţie de informaţii. Există astăzi în unele laboratoare moderne de cercetare chiar şi ”terapii reflexe” ce folosesc fascicule luminoase laser proiectate pe zone specifice ale irisului cu scop terapeutic

    Obiective

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    Facebook Comments Box