Este posibil sa tratam durerea cu Hipnoza?

curs-hipnoza-arta-800x445

„Hipnoza este precum un copil bun cu o reputaţie proastă. E interesantă, dar îi duce cu gândul pe oameni la Bela Lugosi”, afirma Guy Montgomery, directorul programului de Medicină Integrativă Comportamentală din cadrul Centrului Medical Mount Sinai din New York, într-un interviu acordat WSJ. „Nu este vorba despre controlul minţii altei persoane. Nu putem face pe cineva să jefuiască o bancă”, a explicat cercetătorul.

pain-management-and-relief-340Cercetările efectuate în ultima vreme au arătat că hipnoza poate ajuta pacienţii să gestioneze durerea, stresul şi anxietatea, fiind utilă totodată în tratarea traumelor şi fobiilor.

Ignorată vreme de mai multe decenii de cercetători din cauza reputaţiei „neştiinţifice”, hipnoza a intrat în ultima vreme în atenţia specialiştilor în neuroştiinţe, care o folosesc pentru a descoperi lucruri noi despre mintea umană.

Începând cu jumătatea secolului trecut, hipnoza a fost utilizată în medicina modernă pentru a trata durerea, iar în ultimele decenii a început să fie folosită şi pentru a combate anxietatea, stresul, depresia şi alte afecţiuni.IMG_20170923_181333 

În Statele Unite ale Americii, hipnoza este luată în calcul tot mai des în scopul reducerii suferinţei pacienţilor şi costurilor operaţiilor, după ce principala agenţie de cercetări medicale din SUA, National Institutes of Health, a concluzionat în 1996 că hipnoza este o metodă eficientă de tratare a durerii. 

Un studiu efectuat în anul 2000 de experţii de la Harvard Medical School a descoperit că pacienţii hipnotizaţi înainte de operaţie au avut nevoie de mai puţine medicamente, au suferit mai puţine complicaţii şi au necesitat intervenţii mai scurte decât cei care nu fuseseră hipnotizaţi.

După realizarea unui nou studiu, în anul 2002, experţii au concluzionat că folosirea hipnozei în cazul pacienţilor supuşi unei operaţii de introducere a unui cateter în inimă ar reduce cu 338 dolari costurile pentru fiecare pacient. 

De asemenea, hipnoza este folosită de un număr tot mai mare de psihologi pentru a-şi ajuta pacienţii.

Terapeuţii au observat că pacienţii care intră în această stare devin mult mai receptivi la sugestii, ceea ce face mai uşoară abandonarea unor obiceiuri nocive precum fumatul. 

„Dialogând cu pacientul, interacţionăm cu mintea conştientă, care poate pune numeroase piedici pentru a evita înfruntarea unor probleme dureroase. În starea de hipnoză, terapeutul acţionează direct asupra subconştientului, astfel că îi este mult mai uşor să abordeze problemele cheie”

a explicat pentru New York Times doctorul Tanya Edwards, directorul Centrului pentru Medicină Integrativă din Cleveland.

Mai mulţi psihologi din SUA au relatat că au reuşit să convingă pacienţii să se lase de fumat după doar o şedinţă în care au folosit hipnoza.

De asemenea, acest instrument a fost folosit pentru a facilita vindecarea mai multor fobii. 

Într-o şedinţă obişnuită de hipnoterapie, psihologul instruieşte pacienţii să se relaxeze complet, respirând adânc şi încet, iar apoi să-şi concentreze atenţia. Unii terapeuţi le sugerează pacienţilor să-şi imagineze că se află pe o plajă sau în alt loc plăcut şi că se bucură de privelişte, de sunete şi de senzaţiile asociate acestui loc. După ce pacienţii ating o stare de relaxare şi de concentrare, terapeuţii le transmit mesajul relevant, precum „Nu simţi nevoia să fumezi” sau „Nu ai motive ca să-ţi fie teamă de avion”.

Atenţia hiperconcentrată a pacienţilor face ca mesajele să rămână în mintea lor şi după ce episodul hipnotic s-a încheiat. 

Un studiu de la Stanford a demonstrat că sugestiile expuse în timpul hipnozei produc efecte observabile în corpul pacienţilor: atunci când participanţilor la studiu li s-a cerut să-şi imagineze că mănâncă,

secreţiile de acid gastric au crescut cu 70%.  

Eficienţa hipnoterapiei a fost confirmată de alte două cercetări efectuate în Suedia.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că o oră de hipnoterapie pe săptămână, timp de 12 săptămâni, a dus la

reducerea simptomelor sindromului de intestin iritabil cu 40%

(faţă de 12%, în grupul de control), efectele pozitive menţinându-se pe termen lung. 

„În medicină s-a crezut multă vreme că o vătămare de un anumit nivel produce o durere de un nivel similar. Multe lucruri pot reduce, însă, nivelul durerii percepute, iar hipnoza este unul dintre ele”,

explică David Spiegel, un psihiatru care studiază hipnoza de peste 40 de ani şi care este totodată directorul Centrului pentru Sănătate şi Stres din cadrul Universităţii Stanford.

Dr Florin Bebesel

Acupunctura, Medicina Traditionale Chineză si Ayurveda

Scoala de Studii Internațional e in Medicine Traditionale, Integrative si Anti-imbatranire

Informatiile oferite nu înlocuiesc sfatul medicului.

Citeste intregul articol

Hipnoza – secretele unei stări misterioase

Facebook Comments Box

Dr. Florin Bebesel

medic specialist acupunctura, ayurveda, fitoterapie, iridologie, imagistica medicala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *