Noutati despre Sistemul Limfatic

Sistemul limfatic – noi perspective asupra alcatuirii, functiilor si importantei lui in medicina
Recent pare sa se produca o renastere in alopatie privitor la sistemul limfatic.
In timp ce multe persoane din stiintele sanatatii se bazeaza pe teste de sange pentru a determina sanatatea pacientului, cercetari curente sugereaza ca furnizorii de servicii de sanatate incep sa priveasca mai profund si catre sistemul limfatic pentru indicii.
Genes and Development/Genele si Dezvoltarea ofera detalii minutioase despre acest sistem foarte important al corpului uman, pana acum  trecut cu vederea . Articolul descrie care este functia sistemului limfatic si ce trebuie vizat.
In 2012, cercetatorii de la USC au facut aceasta declaratie: “… sistemul limfatic nu este mai putin esential decat sistemul circulator sanguin pentru sanatatea si bunastarea umana”.
Sistemul limfatic trebuie considerat in cadrul fiziologiei umane un alt sistem vascular, si nu unul secundar.
Ce este sistemul limfatic?
Sistemul limfatic constituie un sistem paralel cu cel cardiovascular, care transporta sangele prin corp.
Limfa exista in spatiile dintre majoritatea celulelor si in aproape toate tesuturile corpului.
Capilarele sistemului limfatic sunt de grosimea unei singure celule, facand foarte usor pentru orice material, atat cel benefic, cat si cel toxic, sa traverseze aceasta subtire bariera.
Aceste capilare transporta limfa in vase limfatice mai mari, care se conecteaza cu ganglionii limfatici.
Important :
– Amidgalele,
– Splina si
– Timusul
– Tesuturile limfoide ale Sinusurilor  maxilare si frontale
sunt si ele parti ale sistemului limfatic, alaturi de bine cunoscuții ganglioni limfatici.
Limfa nu este continuta in epiderma, unghii, par, retina, cartilagii si creier.
Limfa este densa in proteine, despre care savantii cred ca atrag celulele albe sanguine catre sistemul limfatic.
Sangele nu contine aceste proteine.
Mai sunt de asemenea un numar de gene care sunt exprimate in sistemul limfatic, neaparând si in sistemul cardiovascular.
Totusi un numar de markeri pentru sange sunt prezenti in sistemul limfatic in timpul dezvoltarii unui embrion,
ceea ce indica faptul ca cele doua sisteme nu sunt reciproc exclusive. Ele cu siguranta comunica. Sistemul limfatic corelat chiar si cu unele disfunctii in buna întoarcere venoasă a sangelui.
Sistemul limfatic ar putea fi adevaratul vindecator al trupului
Sistemul limfatic este esential atat pentru repararea tesuturilor, cat si pentru intelegerea proceselor inflamatorii imune a majoritatii organelor din corpul uman.
Orice disfunctie din sistemul limfatic, fie genetica sau dezvoltata mai tarziu, are ca rezultate blocajul curgerii limfei.
Disfunctia este corelata cu afectarea sistemului imunitar.
Circulatia limfatica ofera substratul anatomic pentru tumorile maligne ce ajung ca prin invadarea sistemului limfatic, odata ce capacitatea de aparare a sistemului imunitar este depasita, celule canceroase sa porneasca in circulatia limfei si sa se stabileasca in nodulii limfatici unde exista o prima bariera de protecție care apara imunitar organismul.
Pe durata repararii tesuturilor, celulele limfatice raman separate de celulele sanguine.
Aceasta poate fi usor vazuta in vindecarea unei basici, dar savantii nu stiu de ce se intampla asta. Ei au identificat cateva molecule despre care se crede ca sunt responsabile cu regenerarea tesuturilor, dar savantii nu cunosc cu claritate procesul exact care intervine in decursul repararii tesutului.
(Noutati remarcabile despre performantele actuale ale medicinei regenerative (tisulare si de refacere a unor organe) puteti viziona in filmul postat in pagina mea de web la “regenerare”)
Oamenii de stiinta stiu mai clar acum cum lucreaza limfedemul. Limfedemul este cauzat fie de un sistem limfatic functionand deficitar, fie de un blocaj, fie de hipoplazie – o dezvoltare incompleta a sistemului limfatic sustine medicina alopata. Acupunctura defineste functia energetica a Splinei ca fiind cea care controleaza rchilibrul lichidelor “la nivel de membrana” adica aparitia edemelor dar si circulatia lichidelor inspre sau inafara mediului celular prim membrana celulara.
Genetica intervine si ea, cel putin partial.
Totusi majoritatea cazurilor de limfedem sunt asociate cu disfunctionalitati grave ale altor sisteme ( cardio-vascular, renal, hepatic, etc)
Sistemul limfatic oferă raspunsul la unele probleme generale ce apar in boala canceroasă.
Sistemul limfatic serveste drept transmitator pentru raspandirea celulelor tumorale in ganglionii limfatici.
Cancerul localizat in ganglionii limfatici joaca azi un mare rol in determinarea prognozei evolutive la pacientii cu cancer si astazi in oncologia occidentala se decide daca pacientul ar trebui sa primeasca chimioterapie dupa operatie sau nu folosindu-se si reperele ce arata situatia ganglionilor limfatici.
Pe cat de important este sistemul limfatic in progresia cancerului, pe atat de putin se intelege cum celulele tumorale acceseaza sistemul limfatic si se raspandesc.
De fapt, unii cercetatori sugereaza ca odata ce aceste celule tumorale patrund din abundenta in sistemul limfatic, inalta presiune interstitiala din majoritatea cancerelor evidentiaza practic incetarea functionarii sistemului limfatic si oprirea apprtului sau fundamental in realizarea proceselor imunitatii.
Celulele tumorale maligne prin multiplicarea necontrolata ce le caracterizeaza si dezvoltarea lor extrem de rapida ca numar ajung prin intermediul mecanismelor raspunsului imunitar care nu le poate indeparta si distruge sa livreze treptat cancerul in intregul organism, in locul moleculelor si elementelor necesare proceselor regenerative.!!!
Articole:
Unele din sursele folosite pentru elaborarea acestui material:
Genes and Development. CHS Press.org,
“The rediscovery of the lymphatic system: old and new insights into the development and biological function of the lymphatic vasculature.”
Guillermo Oliver and Michael Detmar http://genesdev.cshlp.org/content/16/7/773.full
“The New Era of the Lymphatic System: No Longer Secondary to the Blood Vascular System, ” by Inho Coi, et al. http://perspectivesinmedicine.cshlp.org
Lymphology. September 2004; 37(3): 98-106. “The lymphatic vascular system: secondary or primary?”J Wilting, et al. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15560105
Blood. May 2010; 115(19):3997-4005. “Novel function for blood platelets and podoplanin in developmental separation of blood and lymphatic circulation.” P Uhrin, et al.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20110424
In curând vor fi adaugate pe site (la adresa web din semnatura) un material informativ complet pentru intelegerea mai profunda a alcatuirii si valorii sistemul limfatic si reticuloendotelial, precum si unele indicatii terapeutice naturiste utile.
Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *