Iridologie Interviu Formula As

interviu oferit pentru revista Formula As

Sănătatea – oglindită în pupile!

IRIDOLOGIA

Dr. FLORIN BEBEŞEL, medic specialist în radiodiagnostic, iridologie, acupunctură și Ayurveda

„Iridologia, folosită de practicienii medicali încă din Antichitate, s-a dezvoltat continuu, iar cercetătorii o studiază cu mult interes în prezent”

 

         – D-le dr. Bebeşel, iridologia este o metodă de diagnosticare cunoscută de multă vreme. Cât de exactă este această ştiinţă?

– Iridologia este o disciplină paradoxală uneori ca exactitate, dar nu este matematică. Nu oferă informaţii exacte în limbajul medical modern, respectiv nu indică numele bolilor de care suferă subiectul examinat. Informaţia ei este însă fundamentală pentru un medic cunoscător, nu poate fi înlocuită. Iridologia are o mare greutate în gândirea diagnostică a sistemelor holistice, cum este cel medical tradiţional extrem oriental. Ayurveda și acupunctura au integrat segmentul de diagnosticare a funcționării organismului după aprecierea aspectului irisului încă din timpuri străvechi. Iridologia, folosită de practicienii medicali încă din Antichitate, s-a dezvoltat continuu, iar cercetătorii o studiază cu mult interes în prezent, pentru că s-a dovedit că este o bună metodă de evaluare a stării de sănătate. Din experiența mea, circa 75% dintre pacienți pot beneficia de aportul ei. Informaţiile aduse de iridologie completează tabloul situaţiei pacientului cu elemente suplimentare faţă de analizele obişnuite.

Pentru mine în mod particular, pentru că sunt format ca diagnostician, este o situaţie aparte: iridologia mă ajută în diagnostic și pot să fac multe observații paralele. Examinarea prin radiodiagnostic (care cuprinde radiologia, ecografia, tomografia, rezonanţa magnetică nucleară și altele) vizualizează organele. Iridologia poate dezvălui dintr-o privire o imagine a situaţiei întregului corp, dar şi funcţiile organismului, exact ca și cum aș recunoaște pe o hartă munţii, văile, apele… Prin iridologie pot fi descoperite probleme din naștere (congenitale), slăbiciunile native sau dobandite care afecteaza sau vor putea afecta intr-un moment ulterior funcţionarea generală; se observa daca exista probleme ale unor ţesuturi (ficat, tiroida, encefal, sistem osteoarticular, etc), felul cum vom reacţiona imunitar la diverse situaţii adaptative, capacitatea de a face faţă la boală, puterea de a desfăşura un efort şi rezistenţa pe care o avem la stres.

Iridologia ne poate arăta de multe ori de unde a pornit suferinţa pacientului (sau lanţul de suferinţe), iar informațiile se completează. Consider ca este important să descoperim cauzele reale ale unei afecțiuni. Se știe că tehnicile imagistice au limite, la fel cum și iridologia are limitele ei. De aceea, este bine să privim lucrurile obiectiv: iridologia este integrată în context şi nu poate exista de una singură. În Extremul Orient, medicina tradiţională folosește pe lângă iridologie și studiul limbii, observația urechii, observaţia pulsului arterei radiale, pulsologia acupuncturală chineză etc. Informațiile sunt privite în ansamblu și apoi sunt corelate, pentru a stabili corect cauza bolii și tratamentul potrivit.

Introducerea iridologiei în practica medicală ar putea aduce beneficii reale pacienților. Medicii ar avea astfel un punct de plecare foarte preţios şi o imagine generală a sănătății pacientului, care altfel poate fi obţină doar după multe analize medicale și investigații, care înseamnă timp şi bani pierduți. Mai mult, acea „vedere de sus” specifică iridologiei nu este posibilă prin analizele clasice.

         – Ce semne particulare de pe iris vă îndrumă să descoperiţi afecţiuni manifeste sau viitoare?

– Partea anterioară (colorată) a ochiului este irisul. Ochii apar albaştri sau căprui în funcţie de culoarea irisului. Irisul ochiului şi mucoasele lui ne pot oferi informații despre starea organismului. Folosim hărţi ale reprezentării organelor pe iris. La examinare putem descoperi modificări de culoare (pete, raze colorate, inele), de structură, de relief, dispariţia unor porţiuni întregi din iris sau doar apariţia de lacune, modificarea poziţiei pupilelor, deformarea lor etc.

De exemplu, la cabinet s-a prezentat un pacient ale cărui pupilele (zonele negre din centrul ochiului) s-au deformat şi s-au deplasat. Această informație m-a trimis la organele corespondente de pe harta ochiului şi la algoritmii specifici iridologiei. S-a dovedit că pacientul avea o afectare cronică a inimii. Un alt pacient prezenta o pată neagră ce arăta o lipsă a ţesutului irisului, localizată pe hartă în locaţia corespondentă splinei. Am întrebat pacientul dacă ştie să aibă vreo suferinţă a splinei, iar acesta mi-a spus că este diagnosticat de doi ani cu o tumoră a splinei. Semnul ce apărea ca o gaură neagră în iris arăta că ţesutul splinei este foarte afectat, având distrugeri mari.

Dar iridologia ne relevă mai mult decât suferinţa unui organ! Acest aspect este de neînlocuit: ne arată Constituţia Individuală şi, dacă există, probleme funcţionale – unele cu care ne naştem, altele dobândite. Dacă le-am cunoaște de la început, am avea un diagnostic exact și am alege imediat tratamentul potrivit, evitând medicamentele chimice, chiar şi intervenţiile chirurgicale, pentru că nu se adresează cauzei şi nu pot rezolva problema pacientului.

Constituţia Individuală este un concept foarte valoros, util în prevenirea îmbolnăvirilor şi a posibilelor erori ale medicinei moderne. Medicina alopată nu valorifică principiile medicinelor tradiţionale (în special din ayurveda), care spun: Constituţiile Individuale folosesc la cunoaşterea tendinţelor fireşti pe care fiecare om le are către anumite boli sau anumite reacţii la solicitări mai intense.

Medicinele tradiţionale folosesc de mii de ani Constituţiile Individuale; acestea şi-au dovedit utilitatea și au rezistat în timp, pentru că sunt valoroase în prevenţie şi tratament. Din punctul meu de vedere, scopul medicinei moderne este focalizat prea mult spre reparaţii și scapă total din vedere întreţinerea şi prevenţia, de aceea nici tratamentele nu au efectul scontat.

         – Cum se desfăşoară o diagnosticare prin iridologie?

– Examinarea irisului se face cu o lupă cu mare putere de mărire, cu un aparat fotografic profesional sau cu un iridoscop. Se iluminează ochiul şi se apreciază pe rând ochiul drept și apoi cel stâng. Examinatorul comunică cu pacientul în cursul evaluării, îi oferă informaţii şi îi pune continuu întrebări. Dialogul cu pacientul îi permite o apreciere mai exactă a situaţiei, a semnelor particulare care există în cazul său şi a istoricului medical. Eu folosesc un formular foarte amănunţit (pe care pacientul îl completează singur, înainte de examinare), pentru a avea un tablou al trecutului său medical, tratamentele pe care le urmează şi examinările făcute până acum de alţi medici. Formularul îl citesc după ce evaluez aspectele irisului, pentru a avea o privire obiectivă asupra semnelor ce apar. Atât persoanele sănătoase, cât şi cele bolnave pot să beneficieze de aportul iridologiei. Această metodă completează informaţiile deja existente, ajută medicul și scurtează semnificativ drumul spre vindecare.

         – Spuneaţi că iridologia poate releva probleme ale pacientului care nu se pot depista prin analize de laborator… Cum este posibil acest lucru?

– Iridologia nu ne scuteşte de necesitatea de a face uneori analize de laborator și investigaţii diagnostice cu aparatură modernă. Dar ea aduce un aport suplimentar. Acesta este motivul pentru care se practică! Iridologia completează tabloul cu informaţii unice, de aceea o fac foarte valoroasă. Analizele medicale și de laborator sunt necesare şi de neînlocuit în pactica medicală generală. Iridologia este o modalitate suplimentară de investigare. Ea abordează omul ca un întreg şi nu doar pe aparate și sisteme, aşa cum se practică în mod curent.

Iridologia nu este o disciplină ce ţine loc de „oracol”. Ea arată starea generală a organismului, care sunt resursele de însănătoşire ale pacientului, indică analizele suplimentare de care avem nevoie şi îndrumă medicul în alegerea celui mai bun tratament. Practic, prin iridologie noi vedem multe aspecte legate de sănătatea pacientului: puterea lui constituţională; nivelul de sănătate al întregului organism, ca structură unificată; cum face faţă la stres; nevoile nutriţionale şi de elemente chimice în organism; localizarea toxinelor; răspunsul organismului la tratament (cât de repede se poate vindeca afecțiunea şi cu ce rată de progres); hiperaciditatea din organism; starea sistemului nervos şi a celui emoţional; situaţii şi condiţii ce se dezvoltă cu mult înainte ca vreun simptom să apară în procesul de generare al bolii şi multe altele…

         – Care sunt limitele iridologiei? Ce boli nu pot fi descoperite prin această metodă?

– În primul rând, iridologia nu ne indică numele bolilor; nu ne arată operaţiile suferite sub anestezie; nu depistează graviditatea; nu descoperă calculii la vezica biliară; nu face analiza psihică a subiecţilor; nu ne arată accidentele suferite, dar poate depista ce ţesuturi au fost afectate; nu poate să indice o patologie specifică existentă; nu poate localiza cu exactitate paraziţii, germenii sau procesul bacterian în organism, dar ne arată faptul că ele sunt în suferinţă şi gradul de afectare al ţesuturilor.

         – După diagnosticare, le recomandaţi pacienţilor tratamente naturale pentru problemele descoperite? Ce terapii utilizaţi şi cu ce rezultate?

– În tratament folosesc remedii naturale din fitoterapie, Ayurveda, homeopatie şi medicina florală Bach. Am tratat cu succes bolnavi de cancer abandonați de medicina oncologică și din cei aflaţi sub tratament citostatic; boli tiroidiene; probleme ale sistemului imunitar; boli dermatologice; afecțiuni digestive; reumatism; probleme ginecologice, dar şi boli ale prostatei la bărbaţi. Lista este lungă!… Rezultatele depind foarte mult de pacient. Consecvenţa în tratament este condiţia succesului, iar rezultatele tratamentelor naturiste în bolile cronice vin uneori în timp mai îndelungat. Tratamentele naturiste sunt lipsite de efecte secundare şi se adresează întotdeauna cauzelor bolii, ceea ce asigură o stare de sănătate profundă şi durabilă.

Glicemia se poate normaliza numai cu tratament naturist, în unele cazuri, dar în alte cazuri nu. Tiroida poate fi tratată și echilibrată cu plante medicinale şi regim alimentar, dar este greu de gestionat de către endocrinologia modernă. Ayuveda o abordează cu mai mult discernământ și eficienţă! V-am specificat aici doar câteva afecțiuni pe care abordarea medicală holistică și naturistă le soluţionează cu succes, dar lista este mult mai amplă!

Preocuparea mea pentru a avea produse medicinale naturiste de cea mai bună calitate și eficiență, s-a concretizat prin realizarea recentă a colectivului interdisciplinar  de cercetare, dezvoltare și productie “Tea Alchemy” pentru produse medicinale complet naturale și inovative.

Florentin Popa – „Formula AS”

D-l dr. FLORIN BEBEȘEL

Bucuresti – Centrul medical Pescarus din Str. Pescarusului nr. 12,

(lângă Arena Nationala de Fotbal, fostul Stadion National),

Brașov, str Iuliu Maniu nr 61, (lîngă Hidromecanica)

tel. 0722683411, e-mail: dr.florin.bebesel @ gmail.com

 

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *