Studii: Burnout-ul si suicidul în rândul medicilor incepe din facultate. Vezi cum te afectează și de ce…

Medicii, sunt deja epuizați înainte să termine studiile:

Dr. Ariel Frajerman, de la Spitalul Central Sainte Anne (Paris) și colegii săi au analizat 23 de studii publicate între 2010-2017, incluzând peste 16.500 de studenți la medicină, pentru a identifica prevalența fenomenului burnout, o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit.

Meta-analiza lor a arătat că 46% dintre studenți sufereau de burnout, epuizarea emoțională fiind principala manifestare a acestui fenomen.

Mai mult, aproximativ 26% dintre persoanele incluse în studii sufereau de tulburări de depersonalizare.

Doar 21% dintre cei chestionați au declarat că se simt împliniți pe plan personal.

Potrivit echipei de cercetători din spatele analizei, rezultatele sunt „îngrijorătoare”:

„Trebuie implementate măsuri preventive pentru a îmbunătăți sănătatea mintală a studenților la medicină”

Meta-analiza efectuată de echipa dr. Frajerman nu este singura de acest tip.

O analiză similară, efectuată de Prof. Waguih Ishak, de la Centrul Medical Cedars-Sinai (SUA), care a inclus studii din perioada 1974 – 2011, a arătat că

45%-71% dintre studenții la medicină sufereau de burnout.

Trebuie menționat în perioada analizată de Prof. Ishak, au fost publicate doar 9 studii cu privire la burnout. Acest lucru indică faptul că interesul comunității medicale pentru această problemă a crescut în ultimul deceniu.

„Fenomenul burnout este foarte frecvent în rândul studenților la medicină, așa că trebuie luat în considerare. Datele arată că studenții la medicină suferă de burnout înainte să înceapă rezidențiatul” – Dr. Ariel Frajerman

Mai mult, o meta-analiză publicată în 2016 a arătat că

27% dintre studenții la medicină suferă de depresie și 11% au tendințe sinucigașe.

Potrivit dr. Frajerman, programul lung de muncă este principalul responsabil pentru prevalenta burnoutului în rândul studenților la medicină.

De asemenea, cantitatea mare de informație care trebuie acumulată și presiunea de a excela au o contribuție masivă la instalarea fenomenului burnout.

„Cu cât muncești mai mult, cu atât crește riscul de burnout. Facultățile de medicină trebuie să impună limite stricte cu privire la programul de muncă al studenților” – Dr. Ariel Frajerman

Așadar,

  • programul lung de muncă,
  • epuizarea emoțională și
  • presiunea de a excela

au un impact major asupra sănătății psihice a studenților la medicină.

Stresul constant are ca rezultat faptul că sinuciderea este a doua cea mai des întâlnită cauză de deces printre rezidenți, după accidente.

Viața medicilor nu este mai ușoară după absolvire

Deși sănătatea psihică a studenților la medicină este într-adevăr îngrijorătoare, lucrurile stau și mai rău când vine vorba despre medici.

La nivel mondial, medicii se află constant în topul profesiilor cu cele mai mari rate de suicid.

Statele Unite ale Americii pierd anual echivalentul unei întregi promoții de absolvenți la medicină, din cauza suicidului.

De-a lungul timpului, studiile (vezi linkul) au arătat că cele mai multe cazuri de suicid sunt provocate de depresie și alte boli mintale care nu au fost corect tratate.

Studii efectuate în Statele Unite, Finlanda, Norvegia, Australia, Singapore, China, au arătat că depresia, anxietatea și tendințele sinucigașe sunt mai prevalente în rândul medicilor și studenților la medicină decât în rândul populației generale.

Calitatea actului medical in linia întâi este cea mai afectată, iar deciziile medicale făcute sub presiunea urgențelor sunt cele mai expuse erorilor.

Acestea afectează calitatea diagnosticului și a tratamentului.

Studiile au arătat că eforturile de a reduce burnoutul în rândul medicilor au dus la reducerea numărului erorilor medicale și la un grad mai mare de siguranță al pacientului.

Industrializarea societății aduce fara indoiala creșterea nivelului de trai, însă medicina moderna prezenta și a viitorului arata dezrădăcinare și lipsa unor perspective mai bune.

Ce se întâmplă cu percepția medicilor legata de necunoașterea principiilor medicinelor holistice și traditionale (?)

Un studiu publicat in SUA ce face parte din multitudinea de analize ale nevoilor medicilor constata că 81% din medicii specialiști în medicină occidentala ar dori să aibă acces la mai multe informații și cunostiinte din și despre medicina complementara și alternativa (C.A.M.).

Facebook Comments Box

Dr. Florin Bebesel

medic specialist acupunctura, ayurveda, fitoterapie, iridologie, imagistica medicala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *