“Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”

Tinerețe fara bătrânețe.  

Legendele si basmele romanilor


…  azi am timp sa ma bucur de Duminica Floriilor.  

Frumusetea vietii ideale ar avea (credem noi)  ceva atemporal si vesnic tanar. 

Asa ca am cules câteva informatii asupra acestui concept fantastic prezente in folclorul romanesc. 

Si nu uităm nici perspectiva lui 

Emil Cioran care spunea lui Dumnezeu ca el crede ca a gresit…  Si ca trebuia sa facă lucrurile invers. Viata sa se deruleze in sens contrar – spre înflorire in timp si nu spre bătrânețe si moarte. 

Un țăran (George Motoi) îi promite copilul său “Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” numai ca să se oprească din plâns. 

Când fiul crește, îi cere tatălui său ce i-a promis, dar tatăl său nu-i poate da așa ceva. 

De aceea, Făt-Frumos, fiul țăranului, pleacă în lume să găsească singur ce i-a fost promis. 

Acesta se întâlnește cu Moș Vreme (interpeteaza Emanoil Petruț), care conduce timpul cu o roată uriașă. 

Moș Vreme îi spune lui Făt-Frumos că va trebui să îndeplinească trei sarcini pentru a găsi tinerețea fără bătrânețe. 

Făt-Frumos îi cere ca timpul să nu-i stea împotrivă. 

El pleacă mai departe și găsește o floare aplecată în pădure pe care o ajută cu câteva picături de apă și o îndreaptă. 

Aceasta se transformă într-o fată drăguță care îi mulțumește pentru ajutor și îi dă un corn magic: 

când el va fi în pericol să sune și ea îl va ajuta, 

dar cornul poate cânta doar de trei ori. 

Ea se transformă din nou într-o floare și Făt-Frumos folosește cornul pentru prima dată deoarece dorește s-o vadă din nou. 

Mai târziu, el se întâlnește cu Prințul Minciunilor din a cărui colivie Făt-Frumos o eliberează pe Împărăteasa Neamului Păsăresc. 

Aceasta îl avertizează de Vrăjitoarea cea Rea care vrea să-l omoare și îi dă una din cele mai frumoase pene din coroana sa pe care s-o pună la ureche când este în pericol. 

După ce se luptă cu Prințul Minciunilor îl închide pe acesta în colivie și-l aruncă într-o prăpastie provocând un nor negru de fum.

În cele din urmă urcă pe curcubeu 

și ajunge în Împărăția Tinereții fără bătrânețe. 

La poarta împărăției află că doar cine împlinește cele trei dorințe ale fetei împăratului va primi tinerețe fără bătrânețe. 

  1. Prima sarcină este să aducă spicul de aur al bunătății din ghearele de foc ale vrăjitoarei. Vrăjitoarea cea Rea, conducătoarea regatului secetei, îi promite spicul dacă va face ca pământurile sale să fie din nou fertile. El găsește și un cal istovit pe care încearcă să-l ajute cu apă, dar vrăjitoarea îi dă o găleată cu pământ. După ce își dă seama că vrăjitoarea nu vrea să-i dea spicul, Făt-Frumos începe să cânte din fluierul magic, Vrăjitoarea fără să vrea joacă până adoarme iar spicul sare din cufărul în care a fost încuiat. Făt-Frumos ia spicul, calul se transformă într-unul năzdrăvan și-l duce pe Făt-Frumos la poarta Împărăției Tinereții fără bătrânețe.
  2. A doua sarcină este de a aduce din adâncurile pământului mărul de aur al adevărului. Pentru a reuși acest lucru, Făt-Frumos trebuie să găsească mai întâi inelul de aur din degetul Împăratului Mincinoșilor. Aici tânărul se întâlnește cu vechiul său dușman, care este fiul împăratului. După ce se luptă cu acesta și cu ceilalți supuși ai împărăției, ia inelul de aur cu care scoate din adâncurile pământului mărul de aur. Mărul de aur îi oferă protecție împotriva Mincinoșilor care renunță să-l mai urmărească, cu excepția fiului Împăratului Mincinoșilor. După finalizarea acestei sarcini, i se permite să intre în sala tronului împărăției Tinereții Veșnice unde este spionat de fiul Împăratului Mincinoșilor. Făt-Frumos o vede pentru prima dată pe fata Împăratului Împărăției Tinereții Veșnice.
  3. A treia sarcină este de a găsi cheia cărții care descrie istoria Împărăției Tinereții Veșnice. Pentru a face acest lucru, trebuie să intre printr-un turn foarte înalt în lumea subacvatică, în tărâmul apelor înșelătoare.

Pentru a urca în turn Făt-Frumos este nevoit să recurgă la ajutorul fiului Împăratului Mincinoșilor. 

Odată ajunși sus, Făt-Frumos coboară pe o frânghie în turn de unde ia cheia, dar odată ce urcă din nou sus și-i dă cheia fiului Împăratului Mincinoșilor, acesta îl aruncă înapoi în turn. 

Ajuns într-o situație disperată, cere ajutorul lui Moș Vreme care-i promite că-l va scăpa dacă răspunde la trei întrebări. 

Tânărul răspunde corect la întrebări și primește o cheie diferită cu care intră în palatul regal în momentul nuntii dintre fata Împăratului Împărăției Tinereții Veșnice și fiul Împăratului Mincinoșilor.

Apoi, Împăratul Împărăției Tinereții Veșnice pune cele două chei pe un cântar și se dovedește că ceea a lui Făt-Frumos este cea reală. 

Fiul Împăratului Mincinoșilor moare. 

Are loc o nuntă ca în povești. 

Lui Făt-Frumos îi este foarte sete după toate aventurile sale și bea din Apa Plângerii și a Dorului. 

Părul i se albește. 

Prințesa este de acord să renunțe la nemurirea ei și să trăiască împreună cu iubitul ei o viață umană obișnuită.

Cele trei ghicitoriModificare

Cele trei ghicitori puse de Moș Vreme pentru a-l scoate pe Făt-Frumos din tărâmul apelor înșelătoare sunt:

  1. Ce-ar fi și tot este, ce-ar trăi și tot trăiește. Aleargă iute și nimeni nu-l ajunge? – Răspunsul este Gândul.
  2. Nu face nicicând umbră pe pământ, cât lumea-i de mare și de ar sta în picioare ar da cu capul drept în Soare? – Răspunsul este Drumul.
  3. De când e se tot vorbește și deloc nu îmbătrânește. Și cu cât se învârtește tot mai mult întinerește? – Răspunsul este Hora


Sursa

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Tinerețe_fără_bătrânețe

Facebook Comments Box

Dr. Florin Bebesel

medic specialist acupunctura, ayurveda, fitoterapie, iridologie, imagistica medicala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *