vrei sa stii ce este TOFU si ce indicatii medicale are ?

TOFU

Tofu este recunoscut ca si “cheag de boabe” in denumirile traditionale. Este un aliment facut din laptele de soia inchegat. Si apoi, el este presat. Ca o componenta a bucatariei Extremului Orient este specificat si descris prima data acum 2000 de ani, in timpul Dinastiei Han, in China. Inventia a fost atribuita lui Liu An (179 – 122 i.d. Ch.).

Tofu si tehnicile de producere a acestuia au fost introduse mai tarziu si in Coreea si Japonia in anii 700 – 800.malaysian_spiced_noodl

Unii carturari apreciaza ca in Vietnam a ajuns sa fie produs in secolele X-XI. S-a raspandit uniform, si in alte parti ale Asiei de Sud Est, si este foarte probabil ca aceasta s-a petrecut de fapt odata cu raspandirea budismului. Si asta pentru ca el, Tofu, este o importanta sursa de proteine in dieta vegetariana a budismului din Extremul Orient.

Li Shizen pe vremea Dinastiei Ming, descrie metodele de producere a tofu in Compendiul sau  “Materia medica”, o enciclopedie despre cum se prepara remedii.

Tofu are un continut caloric redus, in timp ce contine o cantitate semnificativa de proteine. El este bogat in fier si, in functie de sarurile coagulante utilizate la fabricare poate contine mai mult Calciu sau mai mult Magneziu.

Cuvantul tofu este folosit ca extensii si la alte branzeturi obtinute prin inchegarea laptelui obtinut pe baza unor seminte precum: migdale, susan, alune (in Okinawa).bean_sprut_fried_with_tofu_garlic_radish

Exista o mare varietate de tofu in universul culinar al Extremului Orient. El este preparat ori moale (matasos), ori ferm sau chiar foarte tare – unele sunt sarate, alte sunt dulci si servesc ca baza pentru prajituri. Tofu proaspat este mentinut in apa pentru a-si pastra consistenta. In Japonia acesta este filtrat prin matase. Pe vremuri, in Japonia si Coreea, inchegarea Tofu prin metodele traditionale utiliza apa de mare. Tofu matasos este versatil si este mai ales util atunci cand urmarim sa inlocuim oaule din alimentatie, mai ales cand dorim sa realizam un smoothie sau chiar cand pregatim o prajitura.

Tofu Brain (engleza: Creier), este o specialitate consumata ca desert, dulce, in China, iar uneori este preparat sarat si alte ori i se adauga diferite sosuri picante. Pentru ca este greu de mancat cu betisoarele, el se consuma cu lingurita.mapo_tofu

“1000 de straturi de tofu” este numele simbolic al uneia din sutele de variante si retete intalnite in intregul spatiu asiatic. Pentru persoanele interesate de tipurile de utilizari ale tofu in dieta, puteti solicita prin email si va vom oferi mai multe detalii practice. Insa astazi va vom vorbi despre implicatiile Tofu DietoTerapia specifica Medicinii Chineze.

 

Tofu ca medicament in China

Medicina chineza traditionala chineza afirma ca Tofu este un agent racoritor si revigoreaza organul energetic Splina, se spune ca Todu fortifica Qi-ul (aspectul de Energie – Qi – descris de Medicina Chineza), indulceste efectele unui fals exces de Yang si Detoxifiaza organismul.

Utilizari in medicina chineza pentru care este considerat binevenit:

  • Pentru cei care sunt slabiti, care sufera, pentru malnutriti, pentru cei cu deficient de “Sange” Xue si Qi – energie, in stari de convalescenta, pentru varstnici si pentru cei cu nivel mare al grasimilor in sange si cu un colesterol crescut, pentru cei Supraponderali;vegetables-and-tofu-soup
  • Pentru cei cu probleme ale peretilor vasculari, cei cu Diabet, pentru mame care au dificultati de alaptare, pentru copii si adultii tineri, pentru cei cu inflamatii ale tractului respirator, tuse productiva umeda, cu flegma si pentru astmatici;
  • Pentru persoanele varstnice, tofu este protector al ficatului, de asemenea este recunoscut ca indicat in situatia unui consum de alcool ca urmare a diminuarii efectelor alcoolului datorita cisteinei (detoxifiaza ficatul).

In 1995, Universitatea din Kentucky a constatat ca proteinele din soia scad in mod semnificativ colesterolul seric (colesterolul rau) si concentratia de trigliceride. In acelasi timp, colesterolul bun (HDL) nu creste, iar fitoestrogenii din soia s-au dovedit a fi cauza pentru care colesterolul rau (LDL) s-a redus. De aceea, tofu este recomandat oficial de catre medicina americana in protectia bolnavilor cardiovasculari.

FDA (Food and Drug Administration) afirma despre soia:
25 g pe zi de proteine din soia, ca parte a unei diete sarace in grasimi si cholesterol reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.”

Pentru precizare 100 g tofu contine aproape 9 gr de proteine din soia.

In 2006, Asociatia Americana a Inimii, in Jurnalul sau “Circulatia” citeaza un studiu care s-a desfasurat pe o durata de 10 ani asupra proteinelor din soia, fapt ce confirma existenta unui interes deosebit pe care acest aliment l-a exercitat in lumea intreaga.

si o marturie de la o pacienta, din utilizarea in practica zilnicabebe

“Medicul pediatru mi-a spus ca, daca la urmatoarea cantarire baiatul meu nu ia in greutate, inseamna ca laptele matern este insuficient si trebuie sa introducem lapte praf in compensare. La sfatul domnului doctor Bebesel, am inceput sa consum produse din soia, cantitatea de lapte a crescut si nu mai este nevoie acum de lapte praf. A luat 600 g in greutate si mergem doar pe alaptare.” Mihaela N. – 39 de  

Facebook Comments Box

Dr. Florin Bebesel

medic specialist acupunctura, ayurveda, fitoterapie, iridologie, imagistica medicala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *